Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Κινεζική παροιμία 01 - βουλιάζει το ψάρι και πέφτει η αγριόχηνα

Κινεζική παροιμία 

[ βουλιάζει το ψάρι και πέφτει η αγριόχηνα ]

Η παροιμία «βουλιάζει το ψάρι και πέφτει η αγριόχηνα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ομορφιά μιας ωραίας γυναίκας. «Η Μάο Τσιάνγκ και η Λι Τζι, είναι πανέμορφες στα μάτια των ανθρώπων. Τα ψάρια όταν τις βλέπουν βουλιάζουν, τα πουλιά όταν τις βλέπουν πετάνε ψηλά, τα ελάφια όταν τις βλέπουν τρέχουν μακριά. Ποιος από τους τέσσερις, ο άνθρωπος, το ψάρι, το πουλί ή το ελάφι, ξέρει πραγματικά τι είναι όμορφο στον κόσμο;» Το ρητό ήθελε να εκφράσει ότι όλα τα πράγματα στην πραγματικότητα είναι ίδια αλλά στα μάτια των διάφορων ειδών φαίνονται διαφορετικά.  Αλλά με το πέρασμα του χρόνου, η σημασία άλλαξε ριζικά. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια τόσο όμορφη γυναίκα που όταν το ψάρι την βλέπει βουλιάζει, και η αγριόχηνα πέφτει. Αργότερα μαζί με την φράση «επισκιάζει το φεγγάρι και ντροπιάζει το λουλούδι», αντιπροσωπεύουν ξεχωριστά τις τέσσερις πιο όμορφες γυναίκες στην ιστορία της Κίνας.

Οι πληροφορίες είναι από το διαδίκτυο.
Η Σισί είναι του ζωγράφου Xiao Yutian

Αυτή που ήτανε τόσο όμορφη 

ώστε να βουλιάξει το ψάρι ήταν η Σισί

Η Σισί λοιπόν, πίστευαν πως ήταν κατάσκοπος. Έτσι, όταν το βασίλειο των Γιουέ νικήθηκε, ο βασιλιάς διάλεξε κάποιες όμορφες γυναίκες μαζί με την Σισί, και αποφάσισε να τις προσφέρει στο βασιλιά των Γου που ήταν ο νικητής. 
 Η Σισί, αρχικά λέγανε πως ήτανε απλώς μια πλύστρα μεταξιού. Έπλενε δηλαδή τα μεταξένια υφάσματα στο ποτάμι, όπως και άλλες κοπέλες. Ήτανε τόσο όμορφη όμως, ώστε όταν έπλενε στο ποτάμι, τα ψάρια βλέποντάς την, ξέχναγαν να κολυμπούν και βούλιαζαν.  Στον βασιλιά του βασιλείου Γου άρεσε τόσο πολύ η Σισί ώστε δεν μπορούσε να κυβερνήσει σωστά το βασίλειό του, γιατί είχε στο μυαλό του μόνο εκείνη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μετά από μερικά χρόνια, να καταστραφεί το βασίλειο του, από το βασίλειο Γιουέ, που με τα χρόνια είχε γίνει πολύ πιο δυνατό και βρήκε την ευκαιρία να εκδικηθεί για την παλιά του ήττα! Μετά από αυτό, ο βασιλιάς του βασιλείου Γου αυτοκτόνησε. Τότε, ο βασιλιάς του βασιλείου Γιουέ, που ήτανε η πατρίδα της Σισί, διέταξε να την πνίξουν στον ποταμό με πέτρες.
Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το τέλος της Σισί, αλλά αυτή είναι η επικρατέστερη.
Για την τραγική της μοίρα, υπάρχουν πάρα πολλά ποιήματα και ζωγραφιές.


Οι πληροφορίες είναι από το διαδίκτυο.
Η Γουάνγκ Τζάοζουν είναι του ζωγράφου Xiao Yutian


Αυτή που ήτανε τόσο όμορφη ώστε να πέσει η αγριόχηνα 

ήταν η Γουάνγκ Τζάοζουν


Η Γουάνγκ λοιπόν, στην ηλικία των 17 ετών, διαλέχτηκε στο παλάτι του αυτοκράτορα λόγω της ομορφιάς της. Όμως, στην αυλή του αυτοκράτορα, υπήρχαν και άλλες πολύ ωραίες κοπέλες, που ο ζωγράφος του παλατιού είχε αποτυπώσει την ομορφιά τους σε πορτραίτα. Εκείνη την εποχή, ο αυτοκράτορας αποφάσιζε κάθε φορά ποια θα τον συνοδέψει, διαλέγοντας από αυτά τα πορτρέτα των κοριτσιών που ήσαν ζωγραφισμένα.  Η Γουάνγκ όμως, δεν δωροδόκησε ποτέ τον ζωγράφο για να την κάνει περισσότερο όμορφη από όσο ήταν, όπως έκαναν άλλες, και έτσι εκείνος θυμωμένος, την ζωγράφισε άσχημη στο πορτραίτο της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, για τρία χρόνια η Γουάνγκ να μην έχει καμία ευκαιρία να την διαλέξει ο αυτοκράτορας.
  Μετά από καιρό, ήρθε ο ηγέτης ενός δυνατού νομαδικού έθνους από τον βορρά. Ο αυτοκράτορας σαν δώρο, είπε να του δώσει πέντε γυναίκες. Ακούγοντας αυτήν την είδηση, η Γουάνγκ ζήτησε εθελοντικά να πάει με τον ηγέτη του βορρά. Ο αυτοκράτορας που δεν την είχε δει ποτέ από κοντά άλλωστε, συμφώνησε.
  Πριν φύγουν όμως, όταν ο αυτοκράτορας προσκάλεσε τον ηγέτη και τις πέντε γυναίκες, είδε και για πρώτη φορά την Γουάνγκ. Διαπίστωσε ότι ήταν πολύ πιο όμορφη από τις άλλες γυναίκες στην αυλή του, και μετάνιωσε. Δυστυχώς όμως, αυτήν και τις άλλες τέσσερις γυναίκες τις είχε υποσχεθεί στον ηγέτη, και δεν μπορούσε τώρα να αλλάξει γνώμη.
  Έτσι η Γουάνγκ, έφυγε για πάντα στον βορρά. Στον δρόμο όμως, νοσταλγώντας την πατρίδα της η Γουάνγκ άρχισε να παίζει με το μουσικό όργανο που ονομάζεται πιπά. Λένε λοιπόν κάποιοι, ότι μια αγριόχηνα όταν την είδε και άκουσε την λυπητερή μουσική της, ξέχασε ότι πετούσε και έπεσε. Ψέματα είναι ή αλήθεια, κανείς δεν ξέρει!
  Πάντως η Γουάνγκ Τζάοζουν πέθανε στα 35 της στον βορρά και δεν γύρισε στην πατρίδα της ποτέ.

ellitime.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου